top of page

For deg som foretrekker norsk!

Denne siden er til deg!

 

Du får ikke alle historiene eller dybden av verktøyene på denne siden, men du får det du trenger for å bli med på å praktisere small talk du faktisk bryr deg om. Uansett om du er en introvert eller ekstrovert.

Du legger kanskje merke til at jeg ikke har oversatt ordet small talk til den kanskje mest åpenbare oversettelsen småprat?

Selv om du kjenner til konseptet small talk, er ikke dette small talk slik du kjenner det. 

Det de fleste kjenner til er den det mer engelsktalende konseptet som i praksis kræsjer med den norske folkesjela. 

Hvordan? 

Standard-åpningen.

De fleste pleier å åpne med "Hei, hvordan går det?"

Dette har vi oversatt direkte fra de engelsktalende landene der denne typen small talk praktiseres daglig og fra du er et barn. Det er faktisk ansett som uhøflig å ikke spørre. 

 

Og, det er ikke meningen at du skal svare ærlig på spørsmålet. Det er meningen at du skal svare:

"Det går fint. Hvordan går det med deg?"

Svaret blir som oftest da: "Det går bra, kan ikke klage."

Det er her den norske folkesjela kommer inn.

Om du blir spurt, da må jeg jo svare ærlig! For de fleste nordmenn liker ikke overflateprat. Vi liker å prate om ting vi bryr oss om. Det har både ekstroverte og introverte sagt til meg. 

Jeg husker når jeg var 20 år og AuPair i Eau Claire, Wisconsin. Jeg kom rett fra lille Mo i Rana med en populasjon på 27 000 til en by tre ganger så stor i en helt annen sosial kultur, med svære kjøpesenter og folk som spurte meg med en gang jeg kom inn i butikken: "Hi, how are you?"

Første butikken jeg gikk inn i rygget jeg like fort ut av igjen. Dette var upløyd mark! Tilbake til husmoren min som ventet på meg ved en benk i gangen, forklarte hun meg at de butikkansatte ønsket ikke å vite hvordan jeg faktisk hadde det. "Bare si at det går fint og spør det samme tilbake. Jeg returnerte til klesbutikken med nye verktøy og fikk bekreftet at dette funket som bare det. De avsluttet med: si meg hvis du ser etter noe spesielt så skal jeg se om jeg finner det for deg på her eller på lageret. 

 

Jeg ble så motivert at jeg testet det ut i et par butikker til!

Men dette var USA. Ikke Norge. Når det er sagt er sagt er det store ytterpunkter på den sosiale kulturen i Norge og i USA. 

Det er en gylden middelvei mellom det å smile et tannløst smil når kunden kommer inn og det å innvadere det personlige rommet til et menneske som kommer inn i butikken med et spørsmål om hvordan en har det. 

Hvordan legger vi føringer for forventninger i en small talk?

Å si at vi ikke er sosiale mennesker er kanskje mer et tilsvar til at vi ikke er sosiale mennesker slik det man forventer at utadvendte ekstroverte mennesker er. At det å være sosial betyr å elske å snakke med hvem som helst når som helst. 

Jeg har gjort en litt uhøytidelig undersøkelse på folk jeg har møtt og hatt small talk med. De ble stilt to spørsmål og svarene deres gjorde at jeg satt igjen med at de fleste, egentlig alle, selv om de var introverte eller ekstroverte, likte small talk. Spesielt når jeg forklarte dem hva small talk egentlig er, slik jeg har sett andre praktisert det, men kanskje ikke bevisst identifisert som small talk. Men det er denne formen for small talk jeg underviser i gjennom boken jeg skriver, denne nettsiden og foredragene jeg ønsker å ha fremover.

 

Og for min egen del som er den introverte typen som er veldig privat og samtidig veldig ærlig, så oppleves det som et veldig innvaderende spørsmål. La oss snakke litt løst og fast først. Slik at jeg får varmet meg opp til deg. Mest trolig kommer jeg til å svare på spørsmålet av meg selv i løpet av ti minutter, uansett. 

Og det er her moderne small talk kommer inn og ved å være bevisst dette, blir hverdagen din mye enklere. 

I alle situasjoner i hverdagen din, må de fleste samtaler varmes opp og da er disse verktøyene fine å ha! Hvorfor?

Fordi vi kommer fra forskjellige situasjoner, liv og øyeblikk. I minuttene før vi møttes var vi i kommunikasjon med andre mennesker, eller kanskje vi har hatt en dag der vi ikke snakket med noen og du er den første vi er sosial med. 

Så hva gjør du istedenfor å spørre meg hvordan jeg har det? 

By på deg selv. 

Her er det mange som tenker: shit, hva gjør jeg nå? 

På den engelske versjonen der man spør hvordan andre har det, 

handler om at den direkte oversettelsen egentlig 

 Resten får du når boken blir oversatt til norsk en gang i fremtiden eller, – du kan invitere meg til din bedrift, skole eller organisasjon for et foredrag. 

De første 5 foredragene som blir bestilt gjennom nettsiden her, får halv pris på foredrag! 

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale om småprat så finner vi formen for foredrag som passer dere! Du vet, la oss ta en small talk om det. ;)

Mitt naturlige skriftspråk er engelsk. Jeg snakker begge språk men engelsk språk flyter uanstrengt ut av fingrene. Hvorfor kan vi snakke om en annen gang men for nå vil jeg bare informere deg som foretrekker norsk, – denne siden for deg! 

Send meg gjerne temaer eller situasjoner du ønsker på norsk, så skal vi se hva vi får til. 

Om du vil ha tilsendt når de norske postene er publisert er du velkommen til å  melde deg på e-post listen under. 

bottom of page